Bulama
Bulamaşı,
Bir süt
sezonu boyunca koca deriye ilkilen(biriktirilen) sütün kaymağı deriyi
doldurupta deri obez bir keçi silüetine yeniden erişince. Bahar bitmiş yaz
nihayete ermiş ve yayık zamanı da gelmiştir.
Tabi iki üç
litre litre günlük sütün yüzünde yani bir kaç kaşık kaymağı alıp bütün yıl boyu
koca keçi derisinde biriktirmek ne mümkün. En az dört beş komşu birleşip birer
ay günlük sütleri bir komşuda toplayarak kubaşmak
maharetiyle biriken süt peynir ve kaymak stokları birikmiş olurken diğer
yandan da komşuluk tadına yön vermek gereği ve zorunluluğu şekillenirdi.
Günlük beş
evin sütü bir ay boyunca kubaşık mahalline taşınarak süt makinalarında manuel
marifetle çekilip yağlı ve yağsız ayırımı ve dımız oluşturma aşamaları
tamamlandı mı sıra reel politik ve yerel ulusal gündeme de kapı aralanmış
demekti. Adeta çekişircesine bağırış çağırışlar eşliğinde gündemin dibine vurulurken
bir çırpı da beş koca evin sütü de gerekli teknik işlemlerden geçmiş yani
işlenmiş olurdu.
Her gün bu
sütlerin kaymaklarıyla keçi derisi tıka basa dolup yayık tezgahı kurulup yayık
yayma prosedürüne start verildi mi bildiğiniz tüm lezzet duraklarına bir es
verme zamanıdır artık. Doğallığın
nirvanasındaki ürünlerin sofranıza gelmesine
bir adım uzaktasınız artık.
Yayık ayakta
vurmalı dövmeli yada transfers bir eksende git gel usulüyle çalkamalı metotla
birkaç saat sonra taze yağ öğün yağı veya herkesçe malum tereyağı ayrılmış.
Ortaya çıkan yayık suyu dediğimiz çakma yayık ayranlarına nispet özlü lezzetli
mi lezzetli bulama aşının özütü hammaddesine de nihayet kavuşmuşsunuzdur.
Tabi tandır
yanmış ve dinlenmiş yayık ayranı ocağa yerleştirilmiş yeşil mercimek dahil tüm zerzevat
eklenmişse ocak başına oturttuğunuz en güvenilir karıştırıcınız hafif çömçemsi
ağaçtan kaşığı nefes almayı unut ama karıştırma turlarını unutma tenbihi ile
yada kesilirse yiyeceği tazir(azarlanma) azabının korkusuyla çevirir de
çevirir. Ta ki o lokurdama başlayıncaya değin. O süre de evin tamamı bulamaşı
rayihasına da maruz olduğundan bütün horanta ortak sahana kaşık sallarken adeta
üçüncü bayramı da tatmış olurdu.
Onca yemek
programı izledim ve kitap karıştırdım şu bizim bulamaşına bulamadım. Lise son
itibari ile de ayrıldığım köyüm de dahil rastlamadım maalesef. Azıcık
şehirleşenler, adına kent kimliği yamarcasına tarhana deseler de bizim şehir
hayatında gördüğüm ve bin bir umutla
tattığım tarhanaların bulamaşıyla uzaktan yakından alakası yoktu. Özlü,
hafif ekşimsi, kesilmemiş özel yayık ayran lezzetini Vedat Milor dahil kimi
otorilerin de tattığını zannetmiyorum.
Filhakika gel ben bir yapayım da gör serzenişlerinin hiçbir şehir
sofralarında kaynatılacağına asla ihtimal veremiyorum.
Hanesinde
yıllardır ‘Çalkama’ telaffuz edilmemiş sofralarda bulamaşı lezzetini yakalamak
ne mümkün.
Yorumlar
Yorum Gönder