Filteke Yağı
Bizim Köyde Bayram
Zeytin yağlı yiyemediğimiz, basma da fistan giyemediğimiz , filteke yağı, lili tozu, şaşmazın lüks statü de olduğu yıllardı.
Arefe günü mutlaka tandır
yakılır. Bayram hazırlığı üst düzey alarm
seviyesinde devam ederdi.
Bayram namazından sonra mahalle büyüğünün
evine herkes bir parça yemekle gider ortak sofra kurulur. Sabah kahvaltı yemek
karışımı sofra buluşması ve
bayramlaşmayla birlikte bayram sürecine de start verilmiş olurdu.
Evlerde esas bayramlaşma
seromonisi ve bayram harçlığı sürecinden sonra ziyaretler faslına geçilirdi.
İkramda şeker ve kolonya da olsa hatırlı olanı baklava ve ayranla yapılanıydı.
Baklavada içeriği elbette cevizli ve fındıklı
olanı makbuldü. Lakin zamanın imkan ve şeraiti kavrulmuş undan ibaret namı
diğer miyanalı olanı çoğunluğu oluştururdu.
Tabi en tuhafı içerik bir yana
her evde yeterinceöğün yağı( tere yağı) bulunmasına rağmen ilçeden veya köy bakkalından alınacak olmazsa
olmaz dükkan yağı filteke yağı (Vİta Yağı) yoksa o bayram baklava bağlamanın hiçbir
anlamı da yoktu.
İyi bayramlar…
Mahalle büyüğünün evine bir kap yemekle bayram sofrasına gidilmesi ne hoş.
YanıtlaSilŞimdilerde kapılar çalınmaz duvar olmuş.
Filteke yağı ve lili tozu. Kulağa ne hoş geldi. Geçmişten bir seda.
Okla baklavası. Bakır sinide.
Hamuruna akşamdan ıslatılan kül suyuda eklendimi kıyır kıyır olur. Miyanalı, cevizli paklavayı tek geçmek lazım.
Kapınızı çalanınız çok ola.
Harçlık dağıtan eliniz çok ola.
Hürmetler.