Filteke Yağı




Bizim Köyde Bayram
Zeytin yağlı yiyemediğimiz, basma da fistan giyemediğimiz , filteke yağı, lili tozu, şaşmazın lüks statü de olduğu yıllardı.
Arefe günü mutlaka tandır yakılır. Bayram hazırlığı üst düzey alarm  seviyesinde devam ederdi. 
Bayram namazından sonra mahalle büyüğünün evine herkes bir parça yemekle gider ortak sofra kurulur. Sabah kahvaltı yemek karışımı  sofra buluşması ve bayramlaşmayla birlikte bayram sürecine de start verilmiş olurdu.
Evlerde esas bayramlaşma seromonisi ve bayram harçlığı sürecinden sonra ziyaretler faslına geçilirdi. İkramda şeker ve kolonya da olsa hatırlı olanı baklava ve ayranla yapılanıydı.
 Baklavada içeriği elbette cevizli ve fındıklı olanı makbuldü. Lakin zamanın imkan ve şeraiti kavrulmuş undan ibaret namı diğer miyanalı olanı çoğunluğu oluştururdu.
Tabi en tuhafı içerik bir yana her evde yeterinceöğün yağı( tere yağı) bulunmasına rağmen  ilçeden veya köy bakkalından alınacak olmazsa olmaz dükkan yağı filteke yağı (Vİta Yağı) yoksa o bayram baklava bağlamanın hiçbir anlamı da yoktu.
İyi bayramlar…

Yorumlar

  1. Mahalle büyüğünün evine bir kap yemekle bayram sofrasına gidilmesi ne hoş.
    Şimdilerde kapılar çalınmaz duvar olmuş.
    Filteke yağı ve lili tozu. Kulağa ne hoş geldi. Geçmişten bir seda.
    Okla baklavası. Bakır sinide.
    Hamuruna akşamdan ıslatılan kül suyuda eklendimi kıyır kıyır olur. Miyanalı, cevizli paklavayı tek geçmek lazım.
    Kapınızı çalanınız çok ola.
    Harçlık dağıtan eliniz çok ola.
    Hürmetler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sahtiyen

Şemşamer

Basmalık Ya da Bir Galak Tezek