K U B A Ş I K


Türk dil kurumunun da tariflediği bir terimle çocukluğumuzun ilk yıllarında tanışırdık. İlkbaharın sonlarına doğru  sabahları elle çekilen müzikal süt makinalarının eşliğinde adete harp edercesine bağırış çağırışlarla muhabbetin dibine vurulurken bu ne kavgasıdır diye uykudan uyandığınızda kubaşık serencamının başladığı ilk gün yine size denk gelmiştir. 

Peynir zamanı.

Evin ineğinin koyununun sütü tek seferde yeterli olamayınca komşuluk yardımlaşmasının kerhen devreye sokulduğu, birbirine muhtaç olma duygusunun olanın da olmayanında yaşadığı dönem.

Günlük ne kadar süt sağıyorsan o oranda bir ortaklık kurularak anlaşabilir uyumlu beş altı komşu, sütleri her gün süt makinası olan bir evde biriktirir çekilir ve peynir serüvenine start verilir. Alınan süt miktarları temiz bir tahta parçası süte daldırılarak üst hiza kertilir ve kimin kovasının kertiği olduğu beş bağımsız otorite tarafından hafıza kaydı yapılarak alımlar seriye bağlanırdı.

Peynir bahane aynı zamanda en taze yerel gündemin de beş ayrı otori tarafından değerledirilmesi en ince detayına kadar harmanlanmasıdır. Bir diger yansıma da. Bir sonraki güne çek edileceklerin altı son kez çizilir.  Varsa balla büyük buluşma sağlamak üzere kahvaltılık kaymak sehemler alınarak evlere dağılım da başlardı. 

Kubaşıklık listesine giremeyenler veya bir şekilde kadro dışı kalanlar bu muamelenin travmasını gelsezona kadar atamaz hatta bayramlaşma seromonisine dahi bu muameleyi taşır ve hissettirirlerdi.

Kubaşmak biz de sütle özdeşleşmişti. Tarlaların ortak sürülmesi imece usulü bir çok platformda geçerliydi aslında. Komşu bahçelerdeki üç beş kabak çiçeklerinin bir havuzda toplanması bile kubaşmanın günü hatta öğünü kurtarmadaki can simidiydi çoğu zaman.

Kubaşmanın online eğitimdeki kopya modellemelerinden tutun da konvansiyonel kopya taaruzlarında bile yaşamın bir çok aşamasında devreye girmişliği vardır. 

Kubaşmanın temel kuralı hiç değişmezdi. Her şey orda kalır sezon sonu aynı dirilik ve bağırış çığırışlarla helalleşilir gelecek sezon listesinin kabaca son kez üzerinden geçilir çizilecekler mimlenir ve yaz sezonuna yelken açılırdı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sahtiyen

Şemşamer

Basmalık Ya da Bir Galak Tezek