Gönül Dağına

 

Her bölüm bir oyuncunun ön plana çıkarılması hem oyuncu motivasyonu ve adaletliliği hem de oyuncunun diziyi sahiplenmesi açısından son derece doğru bir tercih. Seyirciye de farklı bakış açıları sunuyor bir yandan da. Bana çocukluğumun Amerikan dizisi hatırlattı. Hemen ürkmeyin. Meşhur The White Shadow dan( Beyaz Gölge) bahsediyorum. Her bölüm bir basketbol oyuncusu üzerine kurgulanırken aynı bölüm de bir hayat hikayesi de sorgulanırdı sürükleyicilik açısından.

Espiri de olsun hesabı  Ağıtçı Hüseyin ile Çalgıcı Muammer diyalogları maalesef klasik TRT takıntısı. Dizinin ambiyansı ve kalitesini berbat ediyor. ( Tıpkı Tövbeler  Olsuna devam konusundaki inat gibi. Oysa yayın günü toplam on kişinin dahi seyretmediği o kadar belli olmasına rağmen.) Halbuki Selamiden giderek ama bu şekliyle ve abartmadan  espiri ihtiyacı yeterli kalabilir.

Menejar karekteri ve replikleri de tıpkı ağıtçı çalgıcı kardeş diyaloğu gibi dizi  seviyesini maalesef 3. sınıfa indirgeme gayreti veriyor.

Gülsüm Öğretmen yeterli dozda olup devam edebilir.

Zahide  Sefer ikilisi gizli başrol bence. Hem karakterleri hem yeteneklerini de hesap ederek daha fazla ön planı hak ediyorlar.

Eltilerin yerel konuşma gayretleri fazla batıyor ve sunilikleri sırıtıyor. Zorlamadan kendileri gibi konuşsalar daha doğal olacak diye düşünüyorum. Yerel ağızda şu bölümdür pek bi başarı sağlayamadılar maalesef.

Veyseli çok yetenekli ve doğal buluyorum dizi akışındaki doğaçlamalarına fazlaca tolerans gösterilmeli. Cemile de rolünü ve dizideki bulunduğu yeri oldukça benimsemiş ve senaristleri zorluyor adeta. Kutluyorum. “Hadi çocuklar Öksüzoğlan Çiçeklerine(Kardelen) gidelim” temalı  tepelere üç numara tıraşlı çocuklarla(Ellerinde süngüler sırtlarında çapraz asılmış dokuma heybeler) doğal bir piknik ve çiçek toplama mizanseni pek  yakışır gibime geliyor Cemilenin doğallığına.

Ramazan da rolünün hakkını veriyor. Doğaçlaması sınırsız olmamak kaydı ile.

Dizinin sosyal mesajcısı usta bir sanatçı. Ciritçi Abdullah.  Ancak hep mesaj vermeye zorlanmamalı. Rutin diyaloglara da girmeli zaman zaman. Kah cami çıkışı cemaatle sessizde olsa  muhabbet görüntüleri kah kahvede çay yudumlaması ve ahalinin ona olan hürmetli muamelesi bile oldukça tesir bırakır coğrafyamızda. Afaki ve fazla uhrevi rollere de zorlamadan. Mesela biriyle karşılaşır karşılaşmaz Yunusdan Mevladan beyitler deyişler yerine anlık güncel sosyal mesajlar inceden çok yoğun olmadan sağlanmalı. Mezar kazmalı,dağ taş dolaşmalı meczupluk çağrışımları yoğunlaştırılmış tasavvufi replikler  çok cezbetmiyor her kuşaktan seyirciyi. Ama başvurulacak bir Ciritçi Abdullah figürü her zaman olmalı.

Serdar Ciritçi Abdullah diyaloğu da çok ağır uhrevi diyaloglara girmeden  devam etmeli.

Yine Serdarın Babasının Dileğe olan şantajları da çok sıradan ve alelacele kurgulanmış gibime geldi. Buradan gitmemeli.

Fikret bir aksiyon getirmek amaçlı konulmuş olabilir ancak yetenekli bir sanatçı olmasına rağmen diziye oturmadı.

 Elif Hemşire karekteri baş rol oynayacak türden bir yoğunluk veriyor. Tam bir görev insanı. İlerde daha da ön plana çıkmalı. Kardeşi de çok yetenekli senaristleri o da zorlayacak yeni görevlere.

Asumanı Ramazan dinamizmi dizide ayakta tutacak gibi.

Çaycı Rıfat olması gerektiği gibi. Ama acıklı bir geçmişle bir bölümde ön plana çıkacaktır umuyorum. Gayretleri bu muameleyi yapımcı ve yönetmenden iltifatlandırılmalı.

Dişçi Musanın Fakülte Mezunu diplomalı bir Hekim oluşu daha da parlatılmalı. Her türlü konforu reddedip bozkıra hizmetkar olmak bi şekilde işlenmeli. Fakülte çevresiyle zaman zaman kısa sahneler serpiştirilmesi beklenir. Ayrıca beldenin akil insanı hüviyeti de zaman zaman kullanılmalı.

Celal Başkan ve Özel kalemi kıvamında devam etmeli. Özel kaleme de bir bölüm kurgulanmalı çünkü yetenekli bir figür.

Tanerin Anası Halime Hanım oldukça yetenekli. En çok da Karadayı da beğenmiştim. Rol gereği görmüş geçirmiş ağır bir konumda değerlendirilmeli. Adeta Ciritçi Abdullahın kadın versiyonu. Oysa oğluna küsen geçimsiz mod çok basit kalıyor o karaktere.

Gelelim Dilek ve Tanere. Doğallıklarını hep korumalılar. Ancak Seferle Zahidenin her an direksiyona geçeceklerini de hesap ederek sürekli bişiy katmalılar kendilerince de. Bozkırı ve Anadoluyu öğrenerek ve yaşayarakta.

Büyük fotoğrafta ise

Dizi tüm ülkemiz Avrupa Türkleri Kafkas ve Balkan Evladı Fatihanda özlemle izlenir durumda. Ayrıca Avrupa ve dünyada yaşayan Afrika uluslarını bile cezbedebilir. Almancılık  bağlantılarını ve yerel yansımalarını zaman zaman kullanmalı. Avrupa çekimleri izne geliş ve vatanla buluşmalar tadında yapılırsa reyting de dahil getirisi hep olagelmiştir. Evlerinin içi dışı define için  kazılan Almancılar dizide kullanılabilir mesela.

Almancı babanın kaset kayıt dinletilerine ailenin her ferdine hitaben kısımları da yansıtılmalı. Halime Ana Dünya Kadınlar gününde bir sürpriz kaset dinlemeliydi herifinden  mesela. Zahidenin babasının teyp ses kaydı göndermeleri Almancılık geleneğinde hemen her Anadolu köyünde bir çok ailede yaşanmıştır. Özlemle de izlendi. Ülkemizde Almancı geçmişi olmayan aile yok gibidir.Bunun devamı bekleniyor da. Almanyada kaybedilen babanın tüm aile fertlerine birer bant doldurması ve dinlenirken oluşan hüzün tüm Anadolu coğrafyasında yankı bulur  doğallık ve tazeliğiyle.

İcat olayı abartılı ve ütopik olmamalı artık. Tekrarlara evrilme temayülü taşımaya başladı gibi. Çocuk kayıpları, Esas oğlanla kızın küsmeleri, esas oğlanla annenin bozuşmaları vs.

Önümüz bahar. Sefer minibüsüyle yemyeşil bozkır yollarında türküleriyle dron görüntü eşliğinde sık sık sefer eylemeli. Kah kendi sesiyle kah Neşet Ertaş desteğiyle.

Çoban gizemi dumanlı belirmeleri ve kaybolması dizinin deruniliğini değil de ütopizmini ön plana çıkarıyor ki bunda inat etmeye hacet yok kanaatindeyim.

40 Yaş üstü toplumdan 0-40 yaşı da içeren salınımlara da kafa yorulmalı. Taner dışardan Üniversite yazılım vs bağlantısıyla yapay zeka dahil mucitliklere evrilebilir zamanla.

Sonuç olarak çok beğenilen sade bir dizi. Ancak senaryo farklı bakış açılarıyla da desteklenmeli ki tekrarlara girmeden birkaç dönem hayat bulsun. Toplumumuzun daha  çok ihtiyacı var bu soluğa.

 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sahtiyen

Şemşamer

Basmalık Ya da Bir Galak Tezek