"Cacık
Deşirmek" Ya da
"Bir Höbelek
Madımak"
Karların eriyip toprağın yumuşadığı tepeleri
ve ovaları ıpıl ıpıl buharların kapladığı günlerdir. Tarlaların suya doyupta
düz arazilerde mini gölcüklerin oluşması. Bunun da çayır çimenle karışmasıyla güneşle beraber
seyrine doyum olmaz gayrı. Buz gibi kar suları yol bularak birleşti mi dereler,akar
sular şenelmeye başlamıştır her dem. Ekinlerin yeşermeye başlamasıyla beraber ortama yayılan bahar kokusu da madımak zamanını
hissettirir tastamam.
Mezarın yolu,evinizin önü,köyün içi yani ayak altında her
yer madımaktan geçilmez de kimse ona dönüpte bakmaz bile.
İlla dere tepe
aşılacak. Gerekirse bir güzel yağmur yenilecek. Beline azık çıkını sarılıp kiminde sapı bile olmayan "namlı" kimisinde“uflak” tan dönme bıçaklarla uzun yollar tepilecek. Çoluk çocuk yaşlı genç
yollara düşülüp el değmemiş rutin bellekler bir bir ziyaret edilip tek tek
madımaklar önlüklere biriktirilecek ki; kıymette, lezzette emekle bütünleşip
damak tadı vasıl olsun.
Sonra biriken madımaklar tutam tutam bürük,yapık,başörtüsü
yada keçik eskilerine bohça halinde istiflenerek “Bir Höbelek Cacık”la artık
eve başı dik dönmenin de zamanıdır.
Hele bir de
fukara tarlasına denk gelmişse madımak belleğiniz. Gübre yok. İlaç yok. Ekin
seyrek. Koca tarlayı madımak bürümüş hem de gürbüz mü gürbüz. Doğallıkta üstüne
tarif bulamazsınız.
Cacık toplamaktan öte
cacık toplamaya gitmektir aslında işin keyfi. Dile kolay aylarca kış yaşamış bir
göz odaya hapsolunan Şarkışlanın soğuk ve karlı günlerinden sonra buram buram
toprak kokan tepelerin sessizliğinde akranlarınla bir tam gün geçirmek varya.
Mütevazı azıklarını yarenlerinle
paylaşmanın lezzetini yaşamaktır keyifli olan. Sonunda yorulsan da, kurt kuş
kovalasa da, yağmura yakalansan da akşama kadar köye dönüş yoktur bu keyif
aşkına.
Gün batımından evvel de varılmalıdır ocak
başına. Daha cacık ayıklanacak. Otu çöpü ayrılacak. Kalın kökler kesilecek.
“İyi keser” le bir güzel kıyılacak. Haşlanacak. O “sası” koku evi değil tüm
mahalleyi saracak. Bu evde cacık pişiyor narasıdır o kokunun da sırrı aslında.
Tabi bulgurunu da atmayı unutmamalı cacık keyfinin rüknünü yerine
getirmek adına. Kimi zengin tayfa sucukla madımak yaparak o lezzeti murdar etse
de aslonan bulgurlu madımağı sarımsaklı “yüzlük”le hem hal etmektir. Ve sonra
banak yapıp yufka ekmeğiyle doyasıya değil bitesiye kadar silip süpürmektir.
Sakın ha
ayrı tabak ve kaşık sokulmaya sofraya.
Yorumlar
Yorum Gönder